Тамно

Kina: Zamisli nezamislivo, drugi deo 

Приказа 63 хиљ.
94% 592 37

Ekipa RTS-a posetila je Kinu i razgovarala sa Kinezima svih društvenih slojeva, od političara, vlasnika fabrika, preduzetnika, preko umetnika, profesora i studenata do majstora i radnika, u sedam većih i manjih mesta širom Kine u nameri da sazna kako je tako brz preporod bio moguć, šta su sve Kinezi morali da urade, kako su se prilagodili i je li plaćena ljudska cena tog uspeha...
Šta se sve promenilo u njihovim životima, kako gledaju na neverovatan razvoj njihovih gradova, kako se snalaze u džunglama arhitektonskih poduhvata kojima se divi ceo svet a koje su "izrasle na kućama od blata njihovog detinjstva"?
Bojan Brkić, koautor dokumentarnog filma "Kina - Zamisli nezamislivo": "Kina je obeležila četiri decenije od istorijske odluke da se zemlja otvori prema svetu i da počnu ekonomske reforme. Za samo četiri decenije, zemlja koja je bila zaostala agrarna privreda sa zastarelom tehnologijom, siromašnim stanovništvom, mnogo nepismenih i hroničnom nestašicom hrane pretvorila se u drugu privredu sveta u kojoj studiraju milioni a 400 miliona ljudi je srednja klasa i po zapadnim standardima. Kina je sada zemlja koja proizvede i proda najviše automobila na svetu, tamo se proizvodi 80 odsto tehnološke robe sveta, Kina je dom 7 od 10 najvažnijih tehnoloških patenata na svetu, preuzima vođstvo u obnovljivim izvorima energije, razvoju veštačke inteligencije i robota a nedavno je spustila i svemirsku sondu na tamnu stranu Meseca."
Osim priče o reformama, ovaj specifičan dvodelni dokumentarac nudi i pregled istorijskih događaja koji su obeležili rast Kine: "ping pong diplomatija", dolazak američkog predsednika Ričarda Niksona u Kinu i pomirenje dve zemlje a videćete i kratak omaž ocu kineskih reformi, Deng Sjaopingu - čije se izreke, poput one da nije važno koje je boje mačka dok god lovi miševe - i danas uzimaju kao osnov filozofije kineskih reformi. Saznaćete sve i o hrabrim seljacima provincije Anhui, koji su se oduprli kolektivizaciji zemlje i samoinicijativno počeli agrarnu reformu...
Bojan Brkić: "Ima još zanimljivih "sličica"/ detalja, koje smo uvrstili u emisiju zato što su ilustrativne za spoznaju moderne Kine: snimili smo penzionere koji kod kuće još uvek čuvaju "Mao bluze" a danas plaćaju robu na pijaci mobilnim telefonima, sproveli smo kratku turu po domu za stare najnovijeg standarda - koji više liči na luksuzno odmaralište. Družili smo se sa studentima Univerziteta u Gvanhdžou (koji studiraju srpski jezik i kulturu), zatim sa virtuelnim životinjama i TV voditeljem sa veštačkom inteligencijom, isprobali vožnju vozom koji se kreće brzinom od 420 kilometara na sat. Posetili smo i zastarelu fabriku stakla i porcelana u cenralnoj Kini, od koje su njeni bivši radnici sebi stvorili novi život. Videćete i inkubator u kojem anđeli gaje jednoroge, šoping centar u kojem bivši zemljoradnik (današnji kapitalista) - uveseljava sugrađane vrtoglavim akrobacijama..."
Autori: Nenad Lj. Stefanović i Bojan Brkić
Snimatelj: Dragan Radosavljević
Label and copyright : RTS
Zabranjeno svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na druge kanale!

Објављено

 

13 мар 2019

Дели:

Ссилка:

Преузми:

Отпреми.....

Додај:

Моја листа песама
Додај на листу Гледајте касније
Коментара 0   
Потврди
Kina: Zamisli nezamislivo, prvi deo
46:06
Приказа 183 хиљ.
AlphaGo - The Movie | Full Documentary
1:30:28
Didi J  (Kurir TV - Sceniranje 01.11.2020)
1:31:25
MOĆNA ZVEZDA POKORILA BELGIJU
20:27
Приказа 24 хиљ.
Idemo na put  - Kuvajt (Goran Milic)
43:58
Приказа 260 хиљ.
Idemo u Ameriku 1
47:28
Приказа 301 хиљ.
Kina 01 Kon Tiki
27:10
Приказа 19 хиљ.
Srbija u Velikom ratu
1:37:46
Приказа 1,1 мил
Tito-Staljin, dve nijanse crvene - 1. deo
56:08
Upoznajte Japan (HD dokumentarni film)
21:03
Приказа 188 хиљ.
Didi J  (Kurir TV - Sceniranje 01.11.2020)
1:31:25
MOĆNA ZVEZDA POKORILA BELGIJU
20:27
Приказа 24 хиљ.
Hurricane - Want Ya (Official Video)
2:15
Приказа 953 хиљ.